Corp fizic – SOMN OPTIM

În timpul pandemiei și al trecerii prin boala asociată, m-am confruntat cu probleme majore în ceea ce privește insomnia și incapacitatea de a beneficia de un somn eficient. Inițial acestea au fost generate de un stres cronic și de munca în exces. Boala care a survenit și pe fondul scăderii în imunitate a agravat deficiențele de somn. S-a creat un cerc vicios din care nu vedeam ieșire, mai ales în contextul în care profesional nu existau schimbări benefice de ritm, iar alterarea capacităților cognitive și emoționale făcea aproape imposibilă o disciplină și o motivație necesare pentru a reveni la normal. A ajutat mult conectarea cu persoanele din jur și la resursele disponibile prin intermediul cărora am început o documentare asupra primilor pași pe care îi puteam face în a lucra conștient cu instrumente simple pe care le avem cu toții la îndemână. Am testat și practicat cu regularitate diverse elemente și am folosit aplicații specializate pentru a urmări cum se desfășoară somnul în fiecare noapte, pentru a înțelege pe propria-mi persoană corelația între obiceiurile asociate și efectele lor. Voi atașa la această postare 12 elemente care pot susține pozitiv sau pot afecta negativ un somn eficient și benefic. Pentru cei care doresc să studieze în detaliu despre acest subiect pun aici materialele care m-au ajutat în documentare (Cartea lui Matthew Walker – Despre somn. De ce este vital să dormim și să visăm și Podcastul lui Andrew Huberman).

În loc de încheiere, vă las cu încurajarea de a vă permite o (re)conectare periodică, conștientă cu propriul corp. Unii dintre noi reușesc acest lucru spontan și natural, dar, din păcate, dacă ar fi să mă raportez la sesiunile avute cu proprii clienți, la realitatea multimedia la care suntem expuși exponențial de la an la an și prin asta la ruperile masive de ritmul natural biologic, cred că nu mă hazardez estimând că nu mai este firească această conectare. De aceea, preocuparea periodică și conștientă de revenire a atenției înspre interior ar trebui să fie încadrată în recomandările de ritual zilnic ale fiecăruia. Dacă doriți sugestii de tehnici care să vă faciliteze acest proces, just let me know.

Vă rămân la dispoziție pentru întrebări, sugestii și comentarii pe acest subiect. Poate ne vor inspira mai departe. Și bineînțeles, îi aștept cu nerăbdare pe următorii 5 beneficiari ai sesiunilor gratuite.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *