Starea de bine și efectul multiplicării

Bine v-am găsit la un nou episod al podcast-ului Drumul către sine, Starea de bine și efectul multiplicării.

Sunt Laura Vlaicu, iar cunoașterea în toate formele ei, descoperirea de sine și evoluția personală îmi sunt principalii vectori în aceasta viață.

Îmi găsesc energie, inspirație și motivație în lucrul cu oamenii care mă fascinează necontenit prin universul lor nemărginit și potențialul lor uimitor de a crea și de a schimba lumea.

Vă amintiți filmul Pay it forward și efectul multiplicării?

Pe scurt, pentru cei care încă nu l-au văzut (cu recomandarea de a-l viziona) și înspre reamintire celor care au făcut-o deja, filmul are în prim plan un puști, Trevor, care, primește la începutul clasei a 7-a o temă din partea profesorului său de limba engleză. Este vorba despre alcătuirea unui plan care va schimba lumea în bine. Trevor îl numește “Pay it Forward” (Dă mai departe). Cel care primește ajutor are de oferit la rândul său ajutor unui număr de alte trei persoane. Condiția este ca ajutorul primit să fie unul pe care cel care îl primește nu poate să îl realizeze singur. Trevor implementează el însuși planul. Și, deși are momente în care se îndoiește de succesul acțiunilor sale, neavând nicio garanție că cei ajutați vor face la rândul lor aceleași fapte, el își continuă demersul, iar efectele … vă încurajez să le descoperiți în film și în viața de cu zi cu zi.

Așadar, de ce să facem bine și de ce ne simțim bine când ajutăm?

Un tânăr monah a întrebat un pustnic înțelept:

– Care este taina armoniei cu toți oamenii? Bătrânul pustnic l-a privit îndelung, s-a gândit o vreme în tăcere și i-a răspuns:

– Să dăruiești ceva, fiecărui om întâlnit în cale…

– Să dau de pomană?, îndrăzni tânărul.

– Să dăruiești un zâmbet, o vorbă bună, o pâine, iubire, compasiune, înțelegere…adică o fărâma din inima ta!, spuse bătrânul, zâmbind.

Conceptul “dăruind vei dobândi” nu este doar un îndemn creștin sau un element de altruism cărora doar unora le vine mai natural sau care implică neapărat un efort conștient, pragmatic și un cost material asociat. Este și o consecință pozitivă care are validare științifică.

Corpul nostru secretă anumiți neurotransmiţători denumiți și “mesageri chimici”. Aceștia sunt molecule prin care sistemul nervos își transmite mesajele fie între neuroni, fie între neuroni și mușchi. 

Milioane de molecule de neurotransmițători lucrează non-stop pentru ca noi să putem funcționa. Ele se ocupă de buna funcționare a respirației, a pulsului, a digestiei, a somnului susținând totodată procesele de învățare și concentrare. 

Însă, pe lângă efectele fizice pe care le au asupra corpului, au un rol absolut esențial și pe plan psihologic. Acest schimb chimic de informație influențează o varietate de funcții psihologice, cum ar fi starea de spirit, plăcerea, bucuria sau sentimentul de frică.

Cu siguranță ați auzit de endorfine, oxitocină, dopamină și serotonină. Le-am selectat pe acestea pentru a face o corelație între efectele ce apar în corp în momentele în care alegem să dăruim și/sau să ajutăm.

Înainte de toate, să ne reamintim rolul fiecăreia.

Serotonina, denumită și hormonul fericirii, contribuie la menținerea unei stări generale pozitive. Puțini știu, de exemplu, că femeile au mai mulți receptori pentru serotonină, lucru tradus de psihologi de-a lungul timpului ca o explicație a faptului că femeile sunt mai deschise în manifestarea sentimentelor și a entuziasmului. Vestea bună este că noi toți, femei sau bărbați, pentru a putea stimula suplimentar sinteza serotoninei, putem recurge la aplicarea următoarelor metode: adoptarea unei diete corespunzătoare, practicarea exercițiilor fizice și a hobby-urilor, expunerea la soare, petrecerea timpului cu persoane dragi, masajul corporal. De asemenea, ea se manifestă atunci când ne simțim apreciați și importanți, când desfășurăm activități utile și motivante.

Oxitocina, substanța iubirii și a atașamentului se secretă cu fiecare îmbrățișare sinceră, cu fiecare strângere de mână, cu fiecare gest de apropiere, când oamenii leagă prietenii, alianțe sociale, când se îndrăgostesc. Este sentimentul de bine pe care-l trăiești atunci când ai încredere și te bazezi pe o altă persoană.

Endorfinele, analgezicele naturale produse de corpul nostru combat durerea și se secretă în timpul efortului fizic. Endo – înseamnă endogen – produs din interior, iar morpheus – morfină.

Durerea este utilă pentru organism deoarece are rolul de a opri o acțiune distructivă asupra corpului. Când bați cuie și din greșeală îți dai peste degete, dacă nu ar fi durerea care să te facă atent, în scurt timp nu vei mai putea să scrii.

Dar alteori durerea ne pune în pericol supraviețuirea: spre exemplu o zebră, când este alergată prin savană, dacă este zgâriată sau mușcată, durerea ar opri-o din alergat, însă asta ar însemna să cadă pradă, de aceea, în acele momente se secretă endorfinele care o ajută să nu mai simtă durerea și să continue să alerge în ciuda rănilor.

Probabil ai simțit și tu acea stare de euforie atunci când ți-ai depășit propriile limite, spre exemplu într-un antrenament sportiv.

Dopamina se secretă în starea de prezenţă şi are efectul de a ne motiva. Spre exemplu, este eliberată ori de câte ori te aștepți la un premiu. Îți dă acea stare de entuziasm, de bucurie și nerăbdare când descoperi ceva nou și util. Imaginează-ți un om primitiv umblând prin pădure, fiind atent la toate semnalele din jur și căutând mâncare. Ori de câte ori întâlnea ceva promițător, creierul elibera dopamină, semnalizând că era timpul să-și canalizeze energia pentru a ajunge la acea recompensă. Dopamina este deci o substanță care crește starea de alertă și vigilența, ne ține în priză, ne face să căutăm și să ne dorim mai mult.

Pe de altă parte, în ziua de azi, noi ne putem bucura de delicatese, băuturi, muzică și distracții diverse. Ne-am obișnuit cu un nivel crescut de dopamină, iar corpul devine rezistent și nu mai răspunde la fel de bine. Acesta este și mecanismul prin care se produc dependențele: nu mai simțim aceeași satisfacție și e nevoie de o cantitate din ce în ce mai mare pentru a obține același efect. Putem însă să ne diversificăm sursele de fericire și împlinire cu condiția să petrecem mai mult timp cu noi înșine pentru a ne cunoaște mai bine și pentru a adresa nevoile pe care vrem de fapt să ni le împlinim prin acțiunile noastre.

Atunci când alegi să ajuți pe cineva din jurul tău, te vei simți sigur și mândru de tine că poți face ceva aici și acum care contează, vei obține o conectare reală, iar toate elementele mai sus-menționate (endorfine, oxitocină, dopamină și serotonină) vor inunda instant și natural organismul tău, dându-ți cea mai intensă și autentică stare de bine.

Haideți să revedem împreună care ne sunt cel mai la îndemănă și alte acțiuni pentru a ne spori nivelul de endorfine, oxitocină, dopamină și serotonină din corpul nostru:

  1.  Hrana cât mai sănătoasă și variată incluzând nucile și semințele care sunt bogate în triptofan, un aminoacid esențial necesar pentru producerea serotoninei, dar și vegetale bogate în fibre ce hrănesc bacteriile benefice care participă la producția serotoninei.
  2. Maximizarea timpului petrecut în aer liber la lumină naturală. Serotonina este un hormon de zi din care, la căderea întunericului, se produce melatonină, hormonul care ne ajută să avem un somn profund și odihnitor.
  3. Participarea în activități și proiecte interesante, în procese de creație, de realizare a ceva nou și util, experimentarea sentimentului de satisfacție personală pentru propriile realizări.
  4. Implicarea în acțiuni de voluntariat, iar recunoștința primită din partea celor pe care îi ajutăm ne vor crește nivelul de serotonină.
  5. Conștientizarea aspectelor pozitive ale situațiilor și existenței personale, practicarea recunoștinței pentru lucrurile bune din viața personală – ajută la producerea serotoninei.
  6. Petrecerea timpului cu cei dragi, cu familia, cu prietenii.
  7. Atingerea și îmbrățișarea determină secreția de oxitocină și îmbunătățește relațiile cu cei apropiați.
  8. Îngrijirea unui animal de companie crește nivelul de oxitocină.
  9. Participarea la o ședință de masaj și aromaterapie – atingerea terapeutului stimulează secreția de oxitocină, iar parfumul uleiurilor esențiale determină secreția de endorfine.
  10. Activitatea fizică, practicarea unui sport, iar din când în când încercarea de depășire a limitelor! De fiecare dată când se depășește un prag dificil, secreția de endorfine va fi la cote maxime și va produce o stare de euforie.             

În încheiere, vreau să vă reamintesc că este demonstrat că nu putem trăi simultan două stări emoţionale opuse. Nu putem fi şi furioşi şi veseli în același timp. Indiferent de situația pe care o trăim, etichetarea ei este dată doar de perspectiva noastră asupra ei. Situația este un fapt. Modul în care ne raportăm la ea și gândurile asociate sunt cele care ne pot face triști, furioși, nervoși, iritați, putem experimenta regret, îndoială și orice emoție negativă. Așa cum menționam într-un podcast anterior, este în puterea noastră să ne oprim și să spunem stop. Eu aleg. Respir adânc și mă concentrez asupra mea aici și acum. Este în puterea mea să fiu calm și relaxat. Dispun de toate resursele necesare pentru a rezolva orice situație din viața mea rapid și ușor. Am încredere deplină în puterea mea interioară. Rămân calm și în pace, indiferent ce se întâmpla în jurul meu. Sau orice altă afirmație. Nu se vor schimba lucrurile instantaneu. Dar chimia din corpul vostru se va schimba ușor, ușor. Spunându-vă aceste afirmații, veți stopa secreția de neurotransmiţători care vă fac rău și veți stimula apariția celor care vă fac bine. E ca şi cum te opreşti din mâncat fast food sau băut cola şi alegi să mănânci o salată şi să bei apă. Şi este la fel de simplu să o faci. E doar o alegere şi atât.                    

Cum ar fi dacă fiecare dintre noi ar face această lucrare de sine și ar avea deschiderea de a ajuta? Imaginați-vă efectul multiplicării și felul în care lumea cu tot ceea ce ea reprezintă ar arăta? Ce paradis!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *