Cum îți evaluezi starea de bine?

Privind pe geam la vremea de afară, pe măsură ce experimentăm zile din ce în ce mai reci și mai scurte, ar părea că trăim un anotimp în care consumăm o mai mare cantitate de energie decât cea pe care o generăm. Modul tradițional de raportare la conceptul de well-being ar indica că este dependent de momente și de anumite situații și circumstanțe – suntem fericiți în weekend, atunci când mergem în vacanțe sau când soarele strălucește – când faci inventarul lor într-o viață de om, acestea par să fie atât de rare și de puține încât pare destul de trist, nu? Da, chiar este, dacă le alegem doar pe acestea și privindu-le ca factorii externi care ne pot influența starea de bine. Și dacă ți-aș spune că indiferent de ocupația ta, de parcursul tău actual, de backgroundul tău, ai putea să-ți formulezi propria definiție de wellbeing și să îți contruiești propriul capital de wellbeing?

Poate ești familiar cu exercițiul în care ți se cere să-ți imaginezi că la naștere ai primit un cec în alb conținând minutele vieții tale. Să ne raportăm la o durată de viață de 70 de ani. Minutele aferente acesteia înseamnă 36,792,000. Să zicem că ai acum 30 de ani, iar cecul tău personal al vieții tale are valoarea de 21,024,000 unități. Din acestea, să spunem că pot fi fructificate la maxim jumătate, adică 10,512,000, iar acest lucru în situația optimă în care ești sănătos și funcționezi la parametrii optimi din toate punctele vedere. Cum ai putea să valorifici și să multiplici valoarea adăugată a acțiunilor tale în fiecare minut?

… să ne oprim un moment. Am menționat situația optimă în care ești sănătos și funcționezi la parametrii optimi din toate punctele vedere. Acum, te rog, imaginează-ți că starea de wellbeing este precum un cont de investiții. De fiecare dată când experimentezi ceva frumos – te bucuri de soarele de afară, faci o plimbare în parc sau în natură, te întâlnești cu prietenii tăi, petreci timp cu cei dragi, când ai avut parte de un somn odihnitor, adaugi unități în contul de wellbeing. De fiecare dată când ai parte de momente dificile, de schimbări care au impact asupra timpului pe care îl poți petrece cu familia, poți pierde unități din acest cont. Genetica, boala, evenimentele traumatice, alți factori externi te pot afecta. Le poți limita impactul în măsura în care îți menții contul la un nivel ridicat prin ceea ce alegi să investești în mod regulat. Balanța va fluctua cu siguranță, este un proces continuu. Pot fi zone (arii de wellbeing) în care vei excela și altele pe care le poți optimiza. Nimeni nu îți va oferi unități în contul de wellbeing, ești singura persoană responsabilă de soldul din contul tău de well-being. Circumstanțele te pot ajuta sau îți pot crea dificultăți.

Exercițiul pe care ți-l propun astăzi este sa reflectezi care îți este starea generală curentă de wellbeing, care sunt elementele cărora ai putea să le acorzi mai multă atenție și preocupare pentru a îți crește starea de bine și să începi deja să investești între 5 și 15 minute într-o săptămână pentru ca în restul timpului să valorifici și să multiplici valoarea adăugată a acțiunilor tale operând la capacitate personală optimă.

Astfel, am creat un chestionar prin care poți să-ți faci o auto-evaluare a stării tare de well-being pe 5 dimensiuni:

– Corp fizic

– Mental și emoţional

– Social / Relații

– Profesional

– Scop şi motivaţie

Tot ceea ce ai de făcut este să accesezi următorul link – https://forms.gle/6oEDLFV1WBKb6Ysi8 și să urmezi instrucțiunile de completare. Reține, te rog, că acest chestionar este pentru tine, astfel că fiind complet onest(ă), răspunsurile îți pot oferi o imagine asupra unor elemente cărora ai putea să le acorzi mai multă atenție și preocupare pentru a îți crește starea de bine.

Menţin invitația către voi de a îmi spune prin comentarii la această postare care sunt ariile care vă provoacă cel mai mult în această perioadă, iar eu voi reveni periodic cu ‘’pastile de well-being’’, respectiv practici simple pentru a vă susține în a vă atinge obiectivele.

De asemenea, rămâne valabilă oferta de a oferi primelor 5 persoane care vor răspunde acestei invitaţii o sesiune de consiliere online de 30 de minute gratuite, detaliile şi programarea se vor realiza prin mesaj privat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *