Bine v-am găsit la un nou episod al podcast-ului Drumul către sine, ‘’Puterea este în interiorul tău!‘’
Podcast-ul detaliază tehnici pentru gestionarea stresului și recăpătarea prezenței, încrederii de sine și controlului în situații dificile.
Ascultând acest podcast, veți afla cum puteți să vă gestionați stresul și anxietatea prin tehnici precum respirația profundă, meditația, tehnica tapping, setarea de ancore personale sau tehnici de mindfulness. De asemenea, veți învăța cum să vă păstrați prezența, să vă îmbunătățiți încrederea de sine și să vă recâștigați controlul în situații dificile sau stresante.
Acest podcast este destinat tuturor celor care doresc să își îmbunătățească calitatea vieții și să învețe tehnici eficiente pentru a face față stresului și situațiilor dificile. Indiferent dacă sunteți un antreprenor, un angajat sau pur și simplu doriți să vă îmbunătățiți sănătatea mentală, acest podcast vă poate ajuta să vă recăpătați încrederea pentru a trăi o viață echilibrată și împlinită.
Voi începe cu un scurt poem în limba engleză:
We do change the world
With every step we take
With every thought we dare
With every heart beat we count
With every sunbeam we embrace
May all take you further and further
Until you reach whatever will inspire
Your essence and your desire
În esență, ceea ce acest poem transmite este că simpla noastră prezență pe pământ, aici și acum, face diferența în această lume. În ce fel, mare sau mic, direcțional sau nu, existența fiecăruia dintre noi are impact. A alege să conștientizăm acest fapt, să ne asumăm un rol sau altul, mai multe, să fim prezenți în propriul corp, în spațiul în care ne aflăm, să îndrăznim să pășim și să avem încredere în noi și în capacitatea noastră de a ne croi cel mai bun drum pentru noi, sunt în esență elemente de bază, la îndemâna oricui. Și totuși … ori de câte ori un eveniment exterior ne amenință stabilitatea sau planurile făcute, un aparent eșec ne face să ne îndoim de noi înșine, o persoană dragă ne dezamăgește, responsabilitățile par să ne copleșească, pășim într-un spațiu în care un vortex interior ne dezechilibrează, iar senzația pe care o experimentăm este că nimic nu face sens, suntem goi de resurse, e ca și când nu mai știm ce să facem. Incapabili de a controla momentul, reacțional, unii dintre noi rămân blocați – fără cuvinte, statici, înghețați, pe măsură ce pământul pare să ne fugă de sub picioare, alții tind să fugă – la propriu – din instanța în care se află, iar alții se pot lăsa acaparați de emoții care uneori îmbracă forme violente de exprimare verbală sau comportamentală. Tendințele reacționale menționate sunt generate de sistemul nostru intern de apărare care făceau diferența între a supraviețui sau nu atunci când, acum mai multe sute de mii de ani, trăind în junglă spre exemplu, ne intersectam cu un prădător, iar capacitatea de a alerga sau de a rămâne nemișcați puteau fi tactici de a scăpa cu viață. Practic, în momentul în care organismul nostru interpretează un stimul exterior ca pe o amenințare la adresa securității personale, sângele este distribuit preponderent către membre care sunt cele ce pot real ajuta să scăpăm din situația respectivă – cu siguranță în junglă fiind, deprivănd creierul de oxigenare – atât de necesară în prezent atunci când facem analize, studiem sau ne angajăm în dezbateri intelectuale. În zilele noastre prădătorii din junglă îmbracă forma stresului excesiv, a prezentărilor corporate, a discuțiilor dificile cu superiorul ierarhic, a pierderilor de la bursă …, iar creierul nostru ancestral își face treaba și va tinde să reacționeze visceral pentru a ne asigura șanse maxime de supraviețuire. Doar că … nu mai suntem în junglă. Și … deci .. există metode prin care să putem controla aceste reacții într-un mod mai armonios și eficient?
‘’ Între stimul și răspuns există un spațiu. În acel spațiu stă puterea noastră de a alege cum răspundem. În răspunsul nostru stă abilitatea de a crește și libertatea noastră.’’ spunea Viktor E. Frankl.
Cum identificăm acest spațiu? Prin exercițiu. Este un demers dificil în primă instanță, cu siguranță. Și, da, necesită cunoaștere și disciplină de sine. Cum altfel să schimbi un mecanism atât de puternic integrat în propria ființă? Dacă unii dintre voi se regăsesc în poveste, se simt afectați și doresc să gestioneze mai ușor astfel de situații, pot alege să lucrezi cu un profesionist în domeniu care are experiența și instrumentele necesare pentru a facilita procesul într-un mod mai armonios și mai rapid, ajutând la identificarea elementelor-tip declanșatoare, a recunoașterii senzațiilor din corp care preced și însoțesc reacțiile la stimuli, respectiv la a lucra cu voi pentru a identifica instrumentele care să vă susțină în a vă recăpăta controlul și încrederea în sine. Unele din metodele folosite sunt cele de tip jurnal, în care sunteți invitați să rememorați un eveniment în care ați experimentat un blocaj, cu detalii despre context, participanți, mediu, gânduri și emoții, temeri experimentate, ce anume exact a precedat momentul de blocaj (o anumită informație primită, o anumită reacție a interlocutorului, urcarea pe scenă / deschiderea microfonului pentru o prezentare pe Teams), care au fost senzațiile imediat apărute din corp (poate înroșirea feței, mâini reci, palme transpirate, pierderea vocii, bătăi accelerate ale inimii, rece pe șira spinării etc.) și reacția ulterioară.
‘’ Între stimul și răspuns există un spațiu. În acel spațiu stă puterea noastră de a alege cum răspundem. În răspunsul nostru stă abilitatea de a crește și libertatea noastră.’’ spunea Viktor E. Frankl.
Un profesionist cu care lucrezi poate încerca o resemnificare a acestui eveniment în măsura în care a fost unul de natură traumatică. Poate ajuta la creare unei ancore care să fie suport în momentele în care se va mai trece prin astfel de situații. Ancorele pot fi un set de cuvinte care să se rostească mental, o melodie care oferă încurajare, gesturi care recentrează și sporesc încrederea în sine. Poate ați văzut artiști care, înainte de a intra pe scenă, gesticulează, își mișcă trupul, brațele.
O altă tehnică care ajută se bazează pe respirație. Spre exemplu, înainte de un eveniment special, tehnica aceasta ajută la recentrare. Se începe prin aducerea atenției înspre respirație, prin regularizarea conștientă a acesteia. Ulterior, respirând calm și regulat, atenția este îndreptată către fiecare segment din corp – pornind de la degetele de la picioare, tălpi, glezne, gambe, genunchi, zona pelviană, șolduri, abdomen, piept, brațe, degetele mâinilor, umeri, gât, cap, urechi, nas, gură, ochi, bărbie, frunte. La final, se readuce atenția spre respirație. Dacă ochii au fost închiși, se deschid ușor. Se recomandă scuturarea ușoară a corpului, a membrelor superioare și inferioare. O astfel de practică este de asemenea utilă ca antrenare pentru a intra în starea meditativă, ajutându-ne la reconectarea cu propriul corp.
Tehnica de concentrare asupra respirației poate ajuta și atunci când experimentăm evenimente de blocaj. Atenția se întoarce spre respirație. Respirând adânc de câteva ori, vom ajuta corpul să se liniștească, recăpătând astfel controlul. Nu degeaba există o vorbă în popor : înainte de a răspunde, să numeri până la 3. La fel, ce poate funcționa este o mantră personală, o asociere de cuvinte pe care o alegem dinainte și îi conferim un sens de liniștire și încredere, pe care să o rostim atunci când experimentăm o situație dificilă. La fel cum, în trecut îndeosebi, se apela la o rugăciune pentru a aduce protecție. În fapt, ce se realiza, era un transfer de la o situație ce părea în afara controlului personal la o instanță superioară care putea interveni și readuce echilibrul.
O altă tehnică care poate fi utilizată este Tapping-ul. Aceasta implică atingerea fizică a anumitor puncte de presopunctură de pe corp. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de EFT. Tehnica se bazează pe ideea că emoțiile negative și durerea fizică sunt cauzate de perturbări ale sistemului energetic al corpului și că atingerea acestor puncte specifice poate ajuta la echilibrarea și restabilirea fluxului de energie.
În timpul unei sesiuni de tapping, se ating diferite puncte de pe față, mâini și partea superioară a corpului, concentrându-se pe o anumită emoție negativă sau disconfort fizic. Tapping-ul este de obicei însoțit de afirmații și declarații pozitive, care vizează recadrarea credințelor și gândurilor negative.Tapping-ul a fost folosit pentru a trata o gamă largă de afecțiuni, inclusiv anxietate, stres, fobii, durere și traume, printre altele. Deși tehnica nu este recunoscută pe scară largă ca terapie de sine stătătoare, mulți oameni care au folosit tapping au raportat rezultate pozitive, iar unele cercetări au sugerat că tapping-ul poate fi eficient în reducerea simptomelor asociate cu anumite afecțiuni.
În perioadele stresante, când responsabilitățile par să ne copleșească sau nu ne simțim în deplin control, pot ajuta meditațiile ghidate. Sunt multe aplicațiile care le oferă. Puteți, de asemenea, să vă creați propriile meditații – vă înregistrați rostind afirmații care vă poziționează în starea la care aspirați. E o auto-sugestie al cărui efect poate fi amplificat pentru că sunteți chiar voi cei care le certificați în interiorul vostru.
În încheiere, vă invit să ascultați o meditație proprie din cadrul programului pe care l-am creat pentru ’’Eliminarea grijilor și a anxietății’’